Dacă eşti deja la dietă sau pur şi simplu ţi-ai făcut un obicei din a
consuma o mână de fructe uscate în fiecare zi, ca gustare, ştii deja că
acestea sunt minunate surse de vitamine, grăsimi sănătoase şi nutrienţi
care te ajută să ai o sănătate de fier.
Însă, pe lângă beneficiile aduse stării de sănătate, fructele uscate,
cum ar fi migdalele, nucile sau stafidele, sunt excelente şi pentru
îngrijirea pielii.
Nu e de mirare că multe dintre acestea se regăsesc în compoziţia multor produse de beauty…
Vă propunem un top 5 al acestor fructe uscate care fac minuni pentru ten:
Migdale – beneficii:
Migdalele, aceste fructe sunt bogate în acizi graşi esenţiali, fibre
şi proteine, compuşi care asigură o digestie eficientă, satură şi scad
nivelul de colesterol “rău” din organism. De asemenea, migdalele cresc
secreţia de hemoglobină, care ajută la o mai bună circulaţie a sângelui,
prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare. Bogăţia de antioxidanţi
din acest fructe în formă de inimă asigură, în acelaşi timp, protecţia
în faţa a diverse tipuri de cancer, cum este cel mamar sau cel pulmonar.
Migdalele sunt perfecte şi pentru tenurile grase, acneice. Se poate
prepara o pastă din migdale măcinate ţinute la înmuiat în apă şi lapte,
se aplică pe faţă şi se lasă 30 de minute, după care se îndepărtează cu
apă călduţă sau ceai de muşeţel. Astfel, celulele moarte sunt eliminate
iar pielea se exfoliază în mod natural, permiţănd regenerarea pielii.
Şi părul are de câştigat de pe urma migdalelelor. Pentru părul uscat,
fragil, lipsit de vitalitate, este recomandat uleiul de migdale, care
se aplică pe păr înainte de şamponare, se lasă acoperit capul timp de 20
de minute cu o folie de plastic sau un prosop şi apoi se spală părul cu
un şampon delicat. Uleiul de migdale va întări firul de păr, dar îl va
face în acelaşi timp mai moale şi mai uşor de periat, conferind totodată
strălucire şi un aspect sănătos.
Nuci – beneficii
Nucile mai sunt numite şi hrană pentru creier şi pe bună dreptate
deoarece acizii graşi Omega 3 se găsesc în aproximativ 60% din lipidele
din creier, iar nucile sunt o sursă excelentă de astfel de grăsimi
sănătoase. În plus, antioxidanţii şi mineralele conţinute asigură o bună
oxigenare a sângelui şi ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare,
dar şi la hidratarea corectă a pielii, uniformizând tenul şi dând
strălucire.
Din nuci se poate prepara şi o mască pentru regenerarea pielii: se
amestecă o mână de nuci măcinate cu 3 linguriţe de iaurt şi se aplică pe
faţă, se lasă 10-15 minute şi se clăteşte cu apă călduţă. Nucile conţin
acid linoleic, un ulei care ajută la catifelarea pielii şi care ţine la
distanţă ridurile şi liniile fine de expresie.
Fistic – beneficii
Fisticul, acest fruct conţine din belşug vitamina E şi antioxidanţi
care ajută cu adevărat la menţinerea greutăţii, a sănătăţii în general,
dar şi a frumuseţii pielii. De exemplu, vitamina E protejează epidermul
de razele UV, întârzie procesul de îmbătrânirea celulară şi previn
apariţia cancerului de piele.
În fistic se regăsesc carotenoide, luteină şi zeaxantină, compuşi
care rareori se găsesc în alte alimente în cantitate atât de mare, şi
care au capacitatea de a neutraliza efectele radicalilor liberi, aceşti
duşmani ai corpului responsabili de numeroase maladii degenerative
cronice, cum este diabetul, Boala Alzheimer, Parkinson sau bolile de
inimă. De asemenea, uleiul de fistic este eficient şi în îngrijirea
pielii, conferind supleţe, catifelare şi fiind rapid absorbit, fără să
lase o peliculă grasă la suprafaţă.
Stafide – beneficii
Stafidele sunt o sursă de dulce natural care ajută la creşterea
apetitului şi care previn apariţia cariilor dentare. Stafidele au destul
de multă fructoză şi glucoză, elemente care conferă multă energie, dar
care împiedică acumularea de colesterol rău în organism.
De asemenea, stafidele au un conţinut crescut de vitamina A, care
protejează vederea şi redă strălucirea ochilor, şi resveratrol, un
antioxidant miraculos care încetineşte îmbătrânirea celulelor şi ajută
la menţinerea elasticităţii pielii. Totodată, stafidele sunt surse
bogate de potasiu, magneziu, fosfor şi fier, fiind recomandate în
special persoanelor care suferă de anemie.
Caju – beneficii
Caju, aceste fructe au o reputaţie destul de pătată din cauza
caloriilor, nu puţine la număr, pe care le deţine. Însă, consumate cu
moderaţie, ajută chiar la scăderea în greutate, conferă saţietate, ţin
sub nivelul de colesterol, previn migrenele şi tensiunea arterială
crescută.
Cantitatea crescută de uleiuri şi vitamina E din caju este benefică
şi pentru piele, reducând efectele nocive ale soarelui şi având
proprietăţi antiaging. De asemenea, caju este bogat în cupru, care joacă
un rol important în producerea de melanină, pigmentul care dă culoare
pielii şi părului, şi magneziu, mineral care ajută la prevenirea căderii
părului.