Termenul "deja vu" provine din limba franceza si inseamna, ad literam, "deja vazut", fiind introdus in anul 1876 de catre Emile Boirac, unul dintre primii oameni care au studiat fenomenul.

Persoanele care au trait aceasta experienta descriu sentimentul de deja vu ca unul de familiaritate fata de o situatie care nu ar trebui sa fie deloc cunoscuta. In general, totul se petrece foarte repede, senzatia dureaza intre 10 si 30 de secunde.

De exemplu, sa spunem ca pleci in Marea Britanie pentru prima data. Vizitezi o catedrala din Anglia si dintr-odata simti ca ai mai fost pe acolo inainte, desi asta nu s-a intamplat niciodata.

Sau poate iei masa cu un grup de prieteni, vorbiti despre anumite lucruri, si ai sentimentul ca ai mai trecut inca o data prin aceeasi situatie - aceiasi prieteni, aceeasi cina, acelasi subiect de discutie. Sau pur si simplu ti se pare familiar chipul unei persoane pe care, in mod normal, nu ai mai vazut-o niciodata si nu o cunosti. Cum se explica aceste simptome, aceste senzatii ciudate care iti invadeaza corpul si mintea la un moment dat in viata?

Teorii despre sentimentul de deja vu

Desi senzatia de deja vu este studiata de aproape 140 de ani, specialistii nici pana acum nu au ajuns la o concluzie unanima. Sunt zeci de teorii pentru explicarea fenomenului de deja vu si ceea ce il cauzeaza, de la erori ale procesului de memorare, aparitia unor boli precum epilepsia sau schizofrenia, pana la reincarnare si amintiri dintr-o viata anterioara. Fenomenul este complex si nimeni nu stie daca se va ajunge curand la o explicatie plauzibila si unanim acceptata.

Mai mult de 70% din populatia lumii sustine ca a experimentat o forma de deja vu, cel putin o data in viata, si cu siguranta te incadrezi si tu aici. Un numar mai mare de incidente s-a intamplat la populatia cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani, potrivit divahair.ro.

Explicatia oferita de medici in cazul adolescentilor are legatura cu o posibila reactie a creierului in fata unor experiente noi si intense pe care subiectul nu le-a mai trait. Insa exista si o alta varsta critica la care apare senzatia de deja vu, aceea de 35 - 40 de ani, cand multe persoane experimenteaza criza varstei mijlocii. Unii specialistii spun ca mintea incepe sa le joace feste subiectilor, care au false senzatii despre experiente care nu au avut loc. 

Ce este un deja vu pentru oamenii de stiinta

Savantul elvetian Arthur Funkhouser afirma ca exista mai multe tipuri de experiente deja vu si si spune ca, pentru a studia mai bine acest fenoment, nuantele dintre experiente trebuie observate cu atentie. In exemplele mentionate anterior (excursia in Marea Britanie si masa cu prietenii), Arthur Funkhouser ar descrie primul incident ca unul "deja vizitat" (déjà visite) si pe cel de-al doilea "deja experimentat ori trait" (déjà vecu). Dupa el exista si un al treilea timp, deja vu-ul "deja simtit" (deja senti).

El asociaza senzatia de deja vu cu visele premonitorii, teorie probata pe studentii de la Universitatea Oxford. Acest studiu realizat de Funkhouser a aratat ca aproape 13 % dintre persoanele tinute sub observatie au avut vise premonitorii sau amintiri despre viitor.

Pe de alta parte, Sigmund Freud a fost printre primii oameni de stiinta care a aprofundat acest subiect si a numit fenomenul"paramnezie", o stare patologica ce consta in tulburari ale memoriei, in confundarea evenimentelor reale cu cele imaginare sau a trecutului cu prezentul. Prin urmare, ce este un deja vu pentru Freud? El sugereaza ca persoanele care au senzatia de deja vu au trait o experienta traumatizanta la o varsta frageda iar creierul a reprimat inconstient aceste imagini si le-a transformat mai tarziu in niste false amintiri.

Fizicienii Steve Weinberg, laureat al Premiului Nobel, si Dr. Michio Kaku, futurolog american si profesor la catedra de fizica teoretica Henry Semat de la Graduate Center, City University din New York, sustin ca traim intr-un multiunivers si ca deja vu-ul apare in urma abilitatii oamenilor de a trece dintr-un univers paralel intr-altul, sub o forma sau alta. 

Ce este un deja vu pentru medici

Deoarece deja vu-ul este trait de indivizi care au sau nu o anumita conditie medicala, exista multe speculatii despre cum si de ce se petrece acest fenomen.

Experienta de deja vu a fost asociata de catre medici cu epilepsia de lob temporal. Unii specialisti in medicina afirma ca sentimentul de deja vu apare chiar inainte de producerea unui atac de apoplexie la lobul temporal, la acea regiune din creier unde se afla centrul auzului, echilibrului si cei ai limbajului si care poate chiar determina unele reactii afective si stari psihice. Persoanele care sufera un astfel de atac pot experimenta deja vu-ul in timpul atacului propriu-zis ori in momentele dintre convulsii.

Unii medici afirma ca deja vu-ul este un simptom al pacientilor care sufera de schizofrenie, o tulburare psihica ce se manifesta prin deteriorarea proceselor de gandire si de raspunsuri emotionale inadecvate.

Ce este un deja vu pentru psihiatrii? Ei afirma ca este vorba de o eroare a creierului, care il face sa confunde prezentul cu trecutul. De exemplu, psihiatrul american Robert Efron a dat nastere unei teorii numite si teoria procesarii duale, care spune ca senzatia de deja vu are legatura cu procesele neurologice. Deoarece creierul primeste zilnic mii de informatii, exista riscul de a nu le sorta si asimila asa cum trebuie. Astfel sincronizarea nu este perfecta, ceea ce duce la inregistrarea senzatiilor ca experiente trecute, in realitate ele nefiind mai vechi de cateva secunde.

O mare parte dintre specialistii in psihanaliza reduc sentimentul de deja vu la o simpla fantezie sau la o satisfacere a dorintelor. Iar parapsihologii cred ca este vorba de o experienta traita intr-o viata anterioara.

Recent post

Stiri director webSEO RomaniaOnline Marketing Certificat Web Technology Blogsfree web site traffic and promotion Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Bloguri, Bloggeri si Cititori
Ranking medicina-tehnologie.blogspot.ro por Alexa AltaVista - AOL - Google - MSN - Yahoo Sitemap google Sitemap yahoo Sitemap msn

Blog Archive

Un produs Blogger.

Popular Posts

Social

Add to netvibesSubscribe in Bloglines ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free My Ping in TotalPing.com Agregar Web - Directorio de websMedicine Blog DirectoryBlogorama - The Blog Directoryblog search directoryTop  blogs Real Estate

Persoane interesate