Planta lui Popeye Marinarul este o leguma revigoranta si energizanta,
constituie un aliment excelent pentru oricine se simte obosit si
extenuat, pentru cei anemici si cei in varsta. Fiert inabusit si fara
alta apa decat sucul sau propriu, spanacul este cea mai buna garnitura
cu unt, otet sau lamaie, pentru aproape orice fel de carne fiarta. Este
laxativ si emolient, de aceea este foarte bun si pentru persoanele in
varsta. Este un adevarat depozit de substante nutritive, bogat in
minerale si vitamine, inclusiv vitaminele C si E, beta-caroten, fier,
acid folic, potasiu, calciu, magneziu si clorofila. Spanacul are in
plus, calitatea de a fi usor digerabil si, de fapt, are chiar
proprietati digestive, stimuland pofta de mancare, digestia si
absorbtia, prin provocarea secretiei de enzime digestive si a bilei, de
aceea este tonicul perfect.
Se considera ca spanacul este originar din sud-vestul Asiei sau vestul
muntilor Himalaya si a fost pentru prima data cultivat in Persia. Se
pare ca vechii arabi il considerau un aliment foarte nobil, de aceea
l-au dus in Spania in secolul al X-lea, de unde a devenit popular in tot
restul Europei. Era cultivat de calugari in multe manastiri din Europa
medievala si facea parte din hrana taranilor, in acea vreme. In Anglia
secolului al XVI-lea, a devenit cunoscut ca leguma usoara, hranitoare si
usor digerabila. Era administrata celor aflati in convalescenta si
celor slabiti, pentru recapatarea vigorii, puterilor si pentru a-i ajuta
sa se insanatoseasca. La inceputul secolului XX, spanacul era
considerat un aliment excelent, nu numai pentru tatarea anemiei si
debilitatii, dar si pentru bolile renale, cardiace, indigestie,
hemoroizi si constipatie. Pe langa toate astea, trebuie sa stiti ca
spanacul ajuta la pastrarea vederii, stimuleaza imunitatea, ajutand
astfel organismul sa lupte cu infectiile. Spanacul este foarte gustos in
supe si mancaruri de legume, carora le confera o savoare speciala, iar
culoarea sa verde inchis aproape ca te face sa te simti bine numai
privind-o. Bogatia de clorofila si bioflavonoide ofera spanacului
minunata sa culoare, dar ii confera, de asemenea proprietati terapeutice
foarte pretioase. Consumat cu regulariate, aceste substante sunt
considerate de ajutor in dezactivarea agentilor cancerigeni din
organism, fiind astfel un inhibator al formarii tumorilor.
Printre
bioflavonoide se afla si carotenoizii beta-caroten si luteina, care s-a
dovedit ca ajuta la prevenirea cancerului de colon, stomac, plamani si
prostata. Se spune ca, dintre toate sucurile de legume, cel de spanac
este cel mai bun in prevenirea cancerului. Din cauza continutului
ridicat de acid oxalic, spanacul trebuie evitat de cei care sufera de
guta, artrita, calculi renali sau vezicali.
Saptamana trecuta imi era o pofta de omleta, si avand spanac pe la
indemana (abia ce cumparasem pentru pilaful de orez cu urzici) am
improvizat, adaugand ce mai aveam prin frigider: piept de pui inabusit,
susan putin prajit, cascaval plus alte mirodenii. A iesit o nebunie,
trebuie sa o mai fac. Dar pana atunci va recomand un suc din: 2 mere, 2
portocale, o tulpina de telina si o mana de spanac. Puneti totul in
blender si la final adaugati putina apa daca este necesar