Consumul cu moderatie, regulat, de ulei de masline extravirgin poate avea urmatoarele efecte benefice asupra sanatatii, tratand diferite afectiuni:
1. Previne formarea ateroamelor (depunerea
colesterolului pe artere si infundarea lor) si scade riscul de aparitie
al bolilor cardiovasculare si a efectelor acestora;
2. Amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi;
3. Amelioreaza disfunctiile generate de diabetul zaharat;
4. Amelioreaza activitatea cognitiva;
5. Amelioreaza efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative (Alzheimer);
6. Este un aliment cu puternic efect vermifug, indicat copiilor si persoanelor debilitate si cu un sistem imunitar slabit;
7. Este un laxativ bland, util in starile de constipatie;
8. Atenueaza efectele otravirii cu ciuperci toxice;
9. Are efect colecistokinetic, drenand vezica biliara lenesa;
10. Amelioreaza ulcerul gastric;
11. Contine antioxidanti puternici polifenolici si tocoferolici
(vit. E) extrem de utili in prevenirea aparitiei stresului oxidativ prin
anihilarea radicalilor liberi (ROS). Previne astfel aparitia statusului
proinflamator sistemic pe fondul caruia evolueaza maladiile cronice
(diabet, cardiovasculare, neurologice – neurodegenerative, cancerele).
In acest mod are si un efect geriatric de prelungire a vietii,
determinand si un look sanatos prin incetinirea aparitiei ridurilor si a
aspectului tern al pielii;
12. Previne cancerul de san prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei;
13. Are efect analgezic natural, atenuand durerea;
14. Poate fi utilizat si extern pentru masaje, impotriva caderii parului, gute.