Usturoi
Studiile au aratat ca extractul de tumeric (sau curcuma, inrudit cu ghimbirul) actioneaza asupra celulelor canceroase si le impiedica sa se inmulteasca. De asemenea, ar ajuta si in cazul bolilor de rinichi, de ficat si in cel al maladiei Alzheimer. Si el pune rapid metabolismul in miscare, de aici si caloriile care dispar una cate una, cate una…
Are un CV impresionant: ajuta la scaderea colesterolului, reduce
riscul aparitiei bolilor de inima, lupta impotriva infectiilor si ajuta
la intarirea sistemului imunitar. Mai mult decat atat, cercetatorii spun
ca reduce riscul aparitiei cancerului la stomac, esofag si colon. Louis
Pasteur a pomenit pentru prima data despre puterea usturoiului de a
distruge bacteriile - inclusiv Helicobacter pylori, responsabila cu
aparitia ulcerului si a cancerului la stomac. Specialistii spun ca
usturoiul se pricepe de minune sa tina foamea sub papuc - asta inseamna
ca, daca la o masa ai consumat usturoi din belsug, nu-ti va mai fi pofta
de mancare pentru ceva timp.
Curry
O gramada de condimente si-au unit fortele si au alcatuit un
ingredient-minune. Compozitia clasica include curcuma, coriandru,
chimion, piper, cuisoare, cardamom, ghimbir, nucsoara, tamarin, ardei
iute. Si curry-ul, ca si celelalte condimente, a ajuns pe masa
cercetatorilor care de curand au anuntat ca acesta poate fi de mare
ajutor in lupta cu cancerul (mai precis cancerul de colon, pancreas, de
piele si leucemia).
Studiile au aratat ca extractul de tumeric (sau curcuma, inrudit cu ghimbirul) actioneaza asupra celulelor canceroase si le impiedica sa se inmulteasca. De asemenea, ar ajuta si in cazul bolilor de rinichi, de ficat si in cel al maladiei Alzheimer. Si el pune rapid metabolismul in miscare, de aici si caloriile care dispar una cate una, cate una…
Chili
S-a strecurat in farfurii prin anul 7500 I.H. si de atunci a
castigat "clienti" cata frunza, cata iarba. Si pe buna dreptate! Ardeii
iuti sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6, plus potasiu, magneziu si
fier. Gustul iute este dat de substanta numita capsaicina, care
stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei -
responsabila de starea de bine.
Sa mananci chili seamana foarte mult cu o plimbare cu un
roller-coaster spun nutritionistii, si asta din cauza senzatiilor
extreme - acum iti ia gura foc, acum te simti cum nu se poate mai bine.
Sa ajungem si la ce te intereseaza mai mult, legatura chili-silueta.
Specialisii spun ca, dintre toate condimentele, acesta ar inteti cel mai
tare metabolismul si prin urmare ar duce la arderea celor mai multe
calorii.
Piper
In India, a fost folosit ca medicament, dar si in calitate de
condiment din vremuri preistorice. Aparut in secolul V, volumul "Syriac
Book of Medicines" ridica in slavi piperul, despre care se spunea ca
face minuni in cazul constipatiei, diareei, durerilor de urechi,
cangrenelor, bolilor de inima, herniilor, indigestiilor, insomniilor,
bolilor de ficat si plamani, durerilor de masele, precum si afectiunilor
ochilor.
Nu exista insa dovezi stiintifice ca piperul este un remediu sigur
pentru aceste maladii. Insa cercetatorii il recomanda in cazul
balonarilor, spun ca activeaza digestia si stimuleaza metabolismul,
ajutand astfel la arderea grasimilor.