Dincolo de faptul ca dauneaza sanatatii, din cauza grasimilor saturate continute, mancarea junk food ne schimba comportamentul alimentar, se arata intr-un studiu recent.
O dieta bogata in hamburgeri si cartofi prajiti ne poate distruge apetitul pentru mancarea sanatoasa, informeaza DailyMail.
Concluzia apartine oamenilor de stiinta australieni de la Universitatea din New South Wales, in urma unui studiu efectuat pe rozatoare. Hraniti cu mancare nesanatoasa, cobaii si-au schimbat comportamentul alimentar in defavoarea hranei echilibrate, ceea ce duce la slabirea capacitatii de autocontrol, la mancatul in exces si la obezitate.
"Ceea ce este interesant la aceasta cercetare este faptul ca rezultatele se aplica si in cazul oamenilor, la care mancarea de tip junk food poate schimba raspunsul la semnalele asociate cu recompensele alimentare", afirma prof Margaret Morris, unul dintre cercetatori.
In cadrul studiului, specialistii au dat unor soareci apa cu zahar si i-au antrenat sa asocieze un sunet diferit cu cate una din doua arome, de struguri sau de cirese.
Soarecii obisnuiti cu o dieta sanatoasa incetau sa mai raspunda la semnalele asociate cu o anumita aroma a apei cu zahar dupa ce au consumat din ea. Este vorba despre un mecanism innascut la animale, care le protejeaza de supraalimentare si care le ajuta sa manance echilibrat.
Dupa doua saptamani, timp in care au mancat produse sarate si dulci, asemanatoare cu cele consumate de oameni in restaurantele fast food, greutatea cobailor a crescut cu 10%.
De asemenea, si comportamentul lor alimentar s-a modificat semnificativ. Astfel, ei erau indiferenti la sunetul asociat cu un aliment cu care erau obisnuiti. Specialistii spun ca acest lucru inseamna ca si-au pierdut instinctul natural de a alege mancaruri sanatoase.
Concluzia este ca mancarea de tip junk food induce schimbari durabile la nivel cerebral, in zona responsabila de luarea deciziilor.