Soarele nostru este imens si produce o energie enorma. Nucleul Soarelui atinge ~ 15 milioane grade Celsius. Desi Soarele este la ~ 15 milioane kilometri departare de pamant, lumina Soarelui este principala noastra sursa de energie. Soarele isi produce energia prin fuziune nucleara, transformand hidrogenul in heliu la o scara inalta. Energia paraseste soarele la o viteza  de 5 milioane tone pe secunda. Asta se petrece zi si noapte, an dupa an. Dintre toate stelele, in galaxia noastra, Calea Lactee, estimam 100 miliarde de stele si in adancul spatiului vedem inca 100 miliarde de galaxii. Peste 1 milion de Pamanturi ar incapea in Soare  acesta avand 1.392.684 km în diametru, plus/minus 65 km.





Si totusi , Soarele nostru este o stea de dimensiune medie. Multe stele din galaxia noastra o fac sa para mica.

Arcturus este a 4-a cea mai luminoasa stea de pe cerul noptii. Desi e la 321 trilioane km departare acest gigant portocaliu se vede cu ochiul liber. Este de 100 de ori mai luminos, cu o raza de 2 ori mai mare decat a Soarelui.





Dar chiar si Arcturus pare mic in comparatie cu super-gigantul Betelgeuse

Betelgeuse are o raza de 600 de ori mai mare decat a Soarelui si o masa de 20 de ori mai mare. O stea rosiatica, lumineaza de 60 de mii  de ori mai puternic decat Soarele. Localizata la 427 de ani lumina departare de Pamant. Este cea de-a doua stea ca stralucire din constelatia Orion si cea de-a noua pe cerul noptii. 





Totusi nici chiar Betelgeuse nu e cea mai mare stea din galaxia noastra. Cativa super-giganti rosii din Calea Lactee sunt si mai mari. Unii au raza  de 1500 de ori mai mare decat a Soarelui

Antares cu un diametru de 700 de ori mai mare decat cel al Soarelui. Steaua se afla la 600 de ani-lumina de sistemul nostru solar. Masa stelei este aproximata la a fi intre 15 si 18 mai mare decat cea a Soarelui.


Pistol Star  este localizata la aproximativ 25 000 de ani-lumina de Pamant. Diametrul sau este mai mare decat orbita pe care Pamantul o descrie in jurul Soarelui in interiorul sistemului nostru solar.


VV Cephei  aflata la o distanta de aproximativ 3000 de ani-lumina de Pamant. Supergigantica rosie, VV Cephei A, se afla alaturi de o pitica albastra, despre care insa nu exista foarte multe informatii, VV Cephei B.VV Cephei A este una dintre cele mai mari stele, despre care s-a crezut pana de curand ca este fruntasa galaxiei in ceea ce priveste marimea. In prezent se situeaza pe locul trei, dupa ce a fost declasata de Canis Majoris, in jurul careia exista insa o serie de controverse in randul astronomilor. VV Cephei A, supergigantul, este de tipul spectral M2 si are diametrul mai mare decat cel al Soarelui cu 1 600 pana la 1 900.

VY Canis Majoris  este cea mai mare si una dintre cele mai stralucitoare stele cunoscute, fiind localizata la aproximativ 5 000 de ani-lumina de Pamant.  Profesoara Roberta M. Humphreys de la Universitatea din Minnesota a estimat diametrul stelei ca fiind intre 1800 si 2100 de ori diametrul Soarelui, propulsand-o in fruntea topului celor mai mari stele cunoscute. 



Luand in considerare ca aceste proportii prezinta doar o mica parte a puterii Creatorului suntem cu adevarat de acord  cu psalmistul care spune: " Tot pamantul sa se teama de Domnul !" (Psalmul 33:8). Bineinteles ca stelele arata mai mult decat putere bruta. Fara lumina Soarelui, toata viata de pe Pamant ar disparea. Energia datatoare de viata a Soarelui ne reaminteste intotdeauna de dragostea constanta a Creatorului nostru. Dumnezeul care ofera darul luminii tuturora.

"El socoteste numarul stelelor, si le da nume la toate." (Psalmul 147:4)


Universul vizibil contine peste 100 miliarde  de galaxii. Fiecare galaxie are un diametru de milioane si miliarde de km si contine sute de miliarde de stele. Desi este greu de perceput, acum se estimeaza ca universul contine peste 1 miliard de trilioane de stele. Puterea de a crea fiecare stea, intelepciunea de a le pastra cursul stelar  si frumusetea incredibila afisata in intreg universul se combina pentru a afirma maiestatea si grija Creatorului. 


"Cand privesc cerurile - lucrarea mainilor Tale - luna si stelele pe care le-ai facut, 
imi zic:  Ce este omul,  ca sa te gandesti la el?Si fiul omului, ca sa-l bagi in seama?" (Psalmul 8:4-5)


Cat de mare este universul lui Dumnezeu? Calatorind cu viteza luminii, 300 mii km/s, putem inconjura pamantul de 7 ori intr-o secunda. Totusi ca sa calatoresti prin universul cunoscut cu viteza luminii ar dura peste 28 miliarde de ani. 


"Cerurile spun slava lui Dumnezeu " ( Psalmul 19:1)


Recent post

Stiri director webSEO RomaniaOnline Marketing Certificat Web Technology Blogsfree web site traffic and promotion Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Bloguri, Bloggeri si Cititori
Ranking medicina-tehnologie.blogspot.ro por Alexa AltaVista - AOL - Google - MSN - Yahoo Sitemap google Sitemap yahoo Sitemap msn

Blog Archive

Un produs Blogger.

Popular Posts

Social

Add to netvibesSubscribe in Bloglines ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free My Ping in TotalPing.com Agregar Web - Directorio de websMedicine Blog DirectoryBlogorama - The Blog Directoryblog search directoryTop  blogs Real Estate

Persoane interesate